tirsdag den 2. juli 2013

DIY "vadesæk", "dynepose" eller "hvad den nu hedder"

For mange år siden fik hele min familie vadesække syet til hver især af min kære moster. Den har på mange ture været uundværlig og er den perfekte måde at transportere sin dyne/pude/lagen på weekendtur. Nu er jeg jo lidt vanskelig og det betyder også at jeg gerne ville have den jeg skulle sy til bettemanden matchede vores - så derfor skulle vi også have en ny. Her er en lille DIY til jer alle med billeder og forklaringer.


Materialer (til begge):
 1 meter blåt bævernylon (140 cm bredde)
1 meter gråt bævernylon (140 cm bredde)
1 meter anoraksnor (til den lille)
1,5 meter anoraksnor (til den store)
Snøreringe i passende størrelse (jeg har brugt Ø 5mm)
(symaskine, blyant, saks, tråd, målebånd)
1. Først en lille arbejdstegning, som du også kan lade dig inspirere af til at lave en med dine egne mål :)
  

2. Målene på den store:
2a. Selve sækken: 70 cm + 8 cm ombuk + 2 cm sømrum på den ene led og 110 cm + 2 cm sømrum på den anden led (80cmx112cm). 
2b. Bunden: 35 cm + 2 cm sømrum i diameteren.
2c. "Ekstra bane": 80 cm x 30 cm
2d. Hank: 30 cm x 10 cm

3. Målene på den lille:
3a. Selv sækken: 50 cm + 8 cm ombuk + 2 cm sømrum på den ene led og 80 cm + 2 cm sømrum på den anden led (60cmx82cm)
3b. Bunden: 20 cm + 2 cm sømrum i diameteren.
3c. "Ekstra bane": 60 cm x 25 cm
3d. Hank: 30 cm x 10 cm

  

4. Billedet nedenfor viser hvorledes mønsterdelene kan placeres på stoffet. Er det svært at finde en passer i hjemmets hushold eller eje du simpelthen ikke én, så kan du med fordel bruge dessert tallerkener til den lille og et stort fad til den store.

 

5. De udklippede mønsterdele ser således ud.


6. Så til selv sammensyningen. Nedenstående er en gennemgang af sammensyningen af den store vadesæk. Først syr du selve sækken sammen til et rør på den korte led, dvs. den lange side kommer til at danne en cirkel.

  

7. Så sætter du den ekstra bane på ovenpå sammensyningen således denne bliver skjult.

 

8. Sørg for at sy banen godt på - gerne med flere sømme, idet der kommer en del træk i disse sømme når du fylder sækken og bærer den.


9. Så sætter du bunden fast på røret med nåle og eventuelt justerer for sækkens omkreds og den cirkel den skal sættes fast på. og så syr du den fast. (Jeg klippede selv lidt af sækkens omkreds, men endte også med at sy lidt folder således at sækken kunne indeholde nok).


10. Vendt med forsiden ud ser den således ud nu.


11. Så skal hankens sys.


12. Hanken skal ligeledes forstærkes med syninger, da den bliver udsat for en del løft. Sammensyningen bliver selvfølgelig gemt på bagsiden af hanken.


13. Hanken påsættes sækken og enderne "foldes skjult ind-under enderne".


14. Hanken sys på som vist.


15. Sørg for at sy hanken på med ekstra forstærkede syninger (jeg syede flere gange over de samme steder samt syede "krydser").


16. Så skal toppen ombukkes, dvs. med 2 ombuk og syninger for oven og forneden.17. Så sættes der snøreringe i (denne proces forklares på selve pakken man køber med snøreringe). Man skal lige huske at snoren kører ind og ud af hullerne og der derfor ikke skal være et hul i midten, idet knuden derfor bindes skævt :)


18. Voila, så er de færdige. Den store sæk indeholder på billedet 2 hovedpuder og 2 dyner med ekstra længde. Den lille sæk indeholder juniordyne, pude og sovedyr.


Hvis du laver din egen udgave vil jeg gerne at du linker til den i kommetarfeltet således andre kan få inspiration af netop din sammensætning :)


2 kommentarer:

 1. Satme smart Anne. Min Anna skal på spejderlejr i 5 dage (gulp, nok værst for moderen) på torsdag, mon jeg kan nå at sy én....
  Har faktisk bævernylon liggende....

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg syntes ikke selv den tager lang tid at sy, det er mest lige med at få klippet stoffet rigtigt ud og få skaffet anoraksnor og snøreringe :) Kast dig ud i det, hvis du ikke når det, så kan du altid bruge den næste gang :)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...